Dacian Cioloş: Nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini

Dacian Cioloş: Nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini

Luni, premierul Dacian Cioloş şi-a exprimat opinia cu privire la subiectul vânzării terenurilor la cetăţeni străini şi susţine că pământul trebuie valorificat de către comunităţile locale.

Programul de măsuri privind dezvoltarea clasei de mijloc la sate lansat în comuna Ciugud din judeţul Alba luni, a fost ocazia în care premierul a declarat: "S-a tot vorbit de vânzarea pământului la străini. Vreau să vă spun un mesaj foarte clar: nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunităţile locale, pentru că e o resursă pe care greu o puteţi obţine din altă parte, nu puteţi practic să o obţineţi din altă parte. Dacă o pierdeţi, odată ce aţi renunţat la o astfel de resursă, cu greu puteţi s-o obţineţi înapoi. Însă, oricâte legi am da noi la nivel naţional pentru a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot aceste legi să înlocuiască dorinţa dvs, a proprietarilor de a vinde sau nu pământul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local."

Dacian Cioloş s-a adresat şi primarilor aflaţi la conferinţa organizată cu ocazia lansării, spunând: "Vreau să transmit mesajul primarilor care sunt aici în sală şi care mă aud: nu facilitaţi cu orice preţ vânzarea terenului până când nu aţi făcut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv în sat, cu comunităţile locale. Sigur că e mai uşor probabil să obţineţi un anumit sprijin atunci când vine un străin să cumpere pământul şi să vă roage să-l regrupaţi pentru a-l vinde.

Dar gândiţi-vă că în felul ăsta vindeţi o resursă care e a comunităţii şi pe care nu o mai puteţi aduce înapoi. Oricâţi investitori străini aţi aduce nu pot să valorifice acei investitori străini pământul mai bine decât pot să-l valorifice comunităţile locale."

 

Sursa: ştiripesurse.ro

 

Comentarii

2 Comments

 1. serban eugen

  22 martie, 2016 at 10:55 am

  bUNA DOMNUL PRIM MINISTRU AS. DISPONIBILIZATILOR SI SARACILOR DIN ROMANIA,REP.DE SERBAN EUGEN CU SEDIUL IN BAIA MARE,AM INCERCAT IN 2000,ACEASTA VARIANTA IN URMA DISPONIBILIZARILOR CE AU AVUT LOC IN MINERIT SI NU NUMAI,AM FACUT UN SONDAJ DE OPINIE PE SALAJ,MARAMURES SI SATU MARE,PT. A PRELUA PAMANTUL DISPONIBIL IN ARENDA,DE LA CEI CE NU AU POSIBILITATEA SA IL LUCREZE S-AU CEI CE VOR SA-L DEA IN ARENDA,AM GASIT TEREN DISPONIBIL PE ACESTE 3 JUDTE APROXIMATIV 250.000 h teren,arabil,fanata,pasuni,pt.acei localnici aveau posibilitatea pt. a li se asigura un loc de munca in comunitatile in care aveam terenul si acum ramane valabil aceasta idee pt a prelua toate suprafetele de teren disponibil,pt.a putea fi exploatat pt. ceea ce poate produce acel teren,cu conditia sa fiu ajutat de catre stat,fara drept de instrainare a acelui teren intrar in arenda.

 2. ticu

  26 martie, 2016 at 10:39 pm

  Poate nu stii domnule Ciolos, fost ministru al agriculturii, in Botosani 2 straini, un luxemburghez si un englez au cumparat

  7 500 de ha sau altfel spus 4 comune nu mai apartin statului roman, sunt teritoriu strain.

  Ce zici de asta? Cunosti constitutia?

  Justitia se ocupa de intreprinzatorul roman bagandu-l in puscarie la comanda in timp ce tara este vanduta!

  Cu siguranta nu esti in cunostinta de asta?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Sus