O legumă care se vinde şi în România provoacă moartea dacă e consumată crudă

O legumă care se vinde şi în România provoacă moartea dacă e consumată crudă

O femeie din Bucureşti a ajuns în spital în urmă cu câteva zile după ce a cumpărat dintr-un supermarket o legumă care seamănă cu turmericul şi a consumat-o în stare crudă.

O tulpină lemnoasă importată din Statele Unite care are miezul alb şi seamănă cu turmericul este mortală dacă este consumată în stare crudă, însă preparată are numeroase beneficii pentru sănătate. Leguma poartă denumirea de Cassava şi este toxică deoarece conţine un nivel ridicat de cianură. Tânăra femeie este adepta unui regim alimentar sănătos şi a cumpărat leguma de la raionul de fructe, văzând că este aproape identică cu tumericul.

Georgiana a ales să îşi facă publică experienţa pentru a-i atenţiona şi pe alţi amatori care nu se informează înainte de a consuma un aliment şi deasemenea ea doreşte să atragă atenţia că se comercializează această legumă în România fără ca oamenii să fie informaţi de modul cum se poate consuma.

Povestea Georgianei circulă pe facebook ca un mesaj din partea ei de avertizare. Ea povesteşte: "Doresc să fac o sesizare şi să previn pe această cale pe toţi cei cărora li se poate întampla ce mi s-a întamplat mie! În cursul serii de ieri am mers la cumpărături într-un centru comercial renumit de la noi din ţară. Cum sunt adepta unui regim de viaţă sănătos, ajungând la raionul de fructe, privind cu poftă printre pepeni, struguri, kiwi , ananas, am observat o chestie asemănătoare turmericului şi pentru că nu am găsit deasupra nicio etichetă cu denumirea "plantei” respective, am presupus că e turmeric.

Ştiam că are multe beneficii pentru sănătate şi l-am achiziţionat. Ajunsă acasă l-am spălat, l-am decojit, şi am observat că nu are culoarea portocalie în interior ca şi turmericul, însă pentru că l-am găsit la fructe, am presupus că este un "fruct exotic”. Mare greşeală”!!! L-am tăiat rondele şi am muşcat din el, avea un gust uşor dulceag, suculent. Am mâncat liniştită vreo trei patru rondele, după care m-am intrebat ce beneficii are pentru sănătate?! Am luat bonul fiscal şi am găsit denumirea "CASSAVE”.  Am citit pe internet, constatând îngrozită că această plantă consumată în stare crudă este otrăvitoare. 

Imediat am consumat apă cu sare şi mi-am provocat vărsături, însă chiar şi aşa, am început să mă simt rău! Aşa se face că în scurt timp am ajuns la spital, doctorul de la toxicologie menţionându-mi că dacă aş fi consumat toată rădăcina aş fi păşit în ,,lumea celor drepţi”!!!

Mi s-a administrat oxigenoterapie, am fost monitorizată, mi s-au pus seruri şi mi s-au efectuat teste de sange…Aşadar , mă întreb cum se comercializează aceste ,,CASSAVE” fără a informa oamenii de felul cum se pot consuma, mai ales că pare a fi o plantă nou introdusă la noi, pe piaţa românească?! Aşadar , mare grijă la ce cumpăraţi, eu nu îmi găsesc nicio scuză , însă aceasta a fost o lecţie ce m-ar fi putut costa viaţa!"

 

Sursa: m.caplimpede.ro 

 

Comentarii

2 Comments

 1. M. B.

  22 ianuarie, 2016 at 7:55 pm

  Buna,

  Locuiesc de ceva vreme in UK si am consumat de multe ori acest aliment cu o textura asemanatoare cartofului. Se cuvin cateva precizari, pentru a nu cadea in cealalta extrema si pentru a nu dezinforma consumatorii.

  – partea care se consuma din cassava este radacina

  – este originara din America de Sud, dar sunt tari din Africa (Nigeria, Ghana, Angola) si Asia cu mari productii (Indonezia, Thailanda) la nivel mondial

  – nu prea seamana cu turmericul

  – nu este chiar mortala. Este intr-adevar toxica, dar toxicitatea se poate elimina prin fierbere (cel putin jumatate de ora), dupa care, va asigur, e deliciosa

  – ma mir ca doamna/domnisoara Georgiana a reusit sa muste din cassava, pentru ca negatita are o textura lemnoasa, dura

  Eu, personal, nu consider ca magazinele ar trebui sa informeze clientii despre cum ar trebui consumat un produs, desi am fost placut surprins si incantat cand in unele magazine am gasit informatii despre legume si fructe despre care stiam ca exista, dar nu le vazusem niciodata, daramite sa le mananc. "Mare grija la ce cumparati" mi se pare putin fortat.

  In speranta ca nu am deranjat pe nimeni, va multumesc si sper ca informatiile va vor fii de folos.

 2. alex

  23 ianuarie, 2016 at 2:12 pm

  Daca intai te documentai si pe urma mancai,nu se intampla nimic. Era firesc sa vezi intai pe net ce inseamna Cassava asta(in alte magazine i se spune Yucca) si ai fi vazut ca e asemanatoare cartofului si trebuie s-o fierbi.Nici cartoful nu-l mananci crud….oricat de vegetariana ai fi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Sus